• EMAIL

    office@aat.ro

  • Informatii

    +4 0730.596.750

29

mai

2020

Etichetarea anvelopelor va avea reguli noi

de, admin Fără categorie Comentarii: fara comentarii

Pneurile mai eficiente înseamnă emisii mai mici. Noile etichete UE pentru anvelope vă vor ajuta să alegeți o anvelopa mai buna pe baza eficienței consumului de combustibil, a aderentei pe suprafețe umede și a nivelului de zgomot.

In cadrul Acordului de la Paris, UE s-a angajat să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelurile din 1990 până în 2030.

Transportul rutier este responsabil pentru aproximativ 22% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, iar transportul este singurul sector în care emisiile rămân mai mari decât în 1990. Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, UE dorește să reducă emisiile din transport cu 60% până în 2050, comparativ cu nivelul din 1990.

Anvelopele sunt responsabile pentru 20% și 30% din consumul de combustibil al vehiculului, ceea ce înseamnă că alegerea unor anvelope mai eficiente în materie de combustibil poate contribui la reducerea emisiilor de gaze din industria transportului. Pentru a ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză, UE va introduce o nouă schemă de etichetare a anvelopelor.

Etichetele noi pentru anvelope sunt concepute pentru a ajuta toti consumatorii (transportatori, persoane fizice, etc.).

Etichetele anvelopelor vor include informații despre eficiența combustibilului și aderenta pe suprafete  umede, pe o scară de la A la G (un model similar cu etichetarea energetică folosită pentru aparatele de uz casnic), precum și informații despre nivelul lor de zgomot extern, exprimat în decibeli.

Informații despre aderenta pe zăpada și gheața pot fi adăugate în viitor, precum și informații despre kilometraj și abraziune (responsabile de poluarea microplastică) atunci când o metodă de testare devine disponibilă.

Etichetele anvelopelor trebuie să fie clare și vizibile pentru consumatori, să fie afișate în toate situațiile în care pneurile sunt vândute.

Noile etichete de anvelope vor permite consumatorilor din UE să aleagă anvelope mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, ceea ce poate duce la economii mari în ceea ce privește cheltuielile, precum și emisii mai mici. Siguranța rutieră este îmbunătățită printr-o mai bună aderență umedă, în timp ce informațiile privind nivelurile de zgomot ajută la reducerea poluării fonice cauzate de mașini.

Parlamentul European a aprobat noua schemă de etichetare la 13 mai. Noile reguli de etichetare a anvelopelor vor intra în vigoare la 1 mai 2021.

Noua schemă de etichetare a anvelopelor se va aplica și vehiculelor grele (așa-numitele anvelope C3), care în prezent nu sunt acoperite de cerințele privind etichetarea UE. Noul regulament privind etichetarea anvelopelor va abroga și înlocui Regulamentul privind etichetarea anvelopelor din 2009 odată ce va intra în vigoare.