• EMAIL

    office@aat.ro

  • Informatii

    +4 0730.596.750

20

nov.

2019

Anvelope de iarna: Se merita sa le cumpar?

de, admin Fără categorie Comentarii: fara comentarii

În acest ghid pentru pregătirea dvs. și a mașinii dvs. pentru lunile de iarnă, vom analiza îndeaproape anvelopele de iarnă și vom discuta dacă merită sau nu.

Anvelope de iarna

Chiar dacă anvelopele de iarnă sunt obligatorii in sezonul rece,  mulți șoferi încă înțeleg greșit pentru ce sunt ele și de ce ar trebui să fie montate .

Adevărul este că anvelopele de iarnă nu sunt concepute doar pentru zăpadă și gheață. De asemenea, sunt mai rezistente și, prin urmare, mai sigure decât anvelopele de vară în toate condițiile meteorologice  – chiar și în condiții de drum uscat – atât timp cât temperatura mediului ambiant este mai mică decât 7 grade Celsius.

Ce sunt anvelopele de iarnă?

Cel mai important lucru de înțeles despre anvelopele de iarnă este faptul că nu sunt anvelope pentru gheață sau chiar anvelope speciale pentru zăpadă. Nu au știfturi metalice de niciun fel scoase din calea de rulare. În schimb, anvelopele de iarnă sunt concepute pur și simplu pentru a fi utilizate atunci când temperaturile sunt scăzute și drumurile sunt alunecoase.

Desigur, acestea sunt mult mai eficiente decât anvelopele de vară pe zăpadă și gheață, dar vor asigura mai multă aderență și tracțiune chiar și pe o suprafață uscată a drumului, atât timp cât temperatura ambiantă este mai mică decât 7 grade Celsius. De asemenea, sunt mai bune pentru a elimina apa din banda de rulare, astfel încât anvelopele de iarnă sunt mai sigure decât anvelopele de vară când plouă.

Cum funcționează anvelopele de iarnă?

Anvelopele de iarnă diferă de anvelopele de vară în trei moduri specifice. Primul este că modelul benzii de rulare are mai multe caneluri tăiate în ea, care deplasează apa și ajută ca anvelopa să „muște” în zăpadă și gheață.

În al doilea rând, anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un compus care are mai mult siliciu în el, ceea ce înseamnă că rămân moi și suple chiar și la temperaturi de îngheț. În condiții foarte reci, cauciucul unei anvelope de vară devine extrem de rigid, ceea ce înseamnă că alunecă pe suprafața drumului în loc să se agațe de ea.

În cele din urmă, blocurile de cauciuc ale unei anvelope de iarnă sunt proiectate să vibreze atunci când este în mișcare, ceea ce înseamnă că orice zăpadă ar fi putut ridica va fi scuturată. În schimb, o anvelopă de vară va fi înfundată cu zăpadă și gheață și, de fapt, va deveni complet netedă și complet inutilă.

Poți folosi anvelope de iarnă vara?

Nu există niciun motiv legal pentru care nu puteți utiliza anvelope de iarnă vara, dar cu siguranță nu l-am recomanda. Pe vreme caldă, anvelopele de iarnă se vor uza mult mai repede decât anvelopele de vară, lovindu-vă acolo unde chiar doare – portofelul.

Ba mai mult, anvelopele de iarnă generează mai puțin aderență și tracțiune decât anvelopele de vară pe vreme caldă, ceea ce înseamnă că vor fi mai puțin sigure. Cel mai bun lucru este să scoateți anvelopele de iarnă odată ce temperaturile încep să crească din nou și să le păstrați în depozit pentru iarna următoare.

Cât costă anvelopele de iarnă?

Costurile anvelopelor de iarnă vor varia enorm în funcție de marcă și dimensiune. În general, însă, ar trebui să vă așteptați să plătiți mai mult sau mai puțin la fel pentru anvelopele de iarnă cat și pentru un set de anvelope de vară.

Diferențe între anvelopele de iarnă, anvelopele de vară și all-season

Concepute pentru țările cu climă moderată, anvelopele pentru toate anotimpurile ( anvelopele all-season ) combină elemente de anvelope de iarnă și de vară pentru utilizare pe tot parcursul anului. Sunt confecționate dintr-un compus care oferă o aderență bună în condiții uscate și calde, fără a deveni dur și rigid la temperaturi foarte scăzute. La fel ca anvelopele de iarnă, au și o mulțime caneluri tăiate în banda de rulare. Mulți șoferi consideră că anvelopele pentru toate anotimpurile sunt cea mai convenabilă opțiune.

Cu toate acestea, anvelopele pentru toate anotimpurile sunt fundamental compromise. Nu vor fi nici la fel de rezistente ca anvelopele de vară în lunile mai călduroase și nici la fel de eficiente ca anvelopele de iarnă în condiții reci, de aderență scăzută.

Profil anvelope de iarna, vara si all-season

Cum se păstrează anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat, stivuite una peste alta și ferite de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură pentru a preveni degradarea cauciucului.

Când îți scoți pneurile de iarnă, ar trebui să le marchezi pe fiecare astfel încât, când vine timpul să le refolosesti, sa poți roti pozițiile lor pe mașină pentru a reduce rata de uzură.

De asemenea, ar trebui să vă spălați anvelopele de iarnă cu apă caldă și să le uscați cu atenție înainte de a le pune în depozitare.

Dacă nu aveți spațiu pentru a le depozita acasă, multe service-uri auto oferă un serviciu de „hotel de anvelope” pentru o taxă decenta.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în străinătate?

În multe țări din Europa, anvelopele de iarnă sunt obligatorii iarna. Dacă călătoriți în străinătate, asigurați-vă că verificați în prealabil ce prevede legea.

La ce presiune trebuie să fie umflate anvelopele de iarnă?

Presiunile anvelopelor de iarnă trebuie să fie aceleași cu presiunile anvelopelor de vară. Cu toate acestea, este important să setați presiunile în cauciuc în condiții ambientale reprezentative. Pe măsură ce temperatura scade, la fel și presiunile pe pneuri. Dacă le așezați într-un garaj cald, de exemplu, acestea vor scădea cu până la 10% odată ce sunt afară în frig.

Există neajunsuri în montarea anvelopelor de iarnă?

Există unele dezavantaje ale anvelopelor de iarnă, deși acestea nu depășesc cu siguranță numeroasele avantaje. În afară de cheltuielile adăugate, anvelopele de iarnă pot determina ca vitezometrul să fie supra-citit și, prin urmare, să deranjeze și indicatorul de combustibil. În condiții uscate, anvelopele de iarnă oferă, de asemenea, o precizie de direcție mai mica decât anvelopele de vară.

Se merită anvelopele de iarnă?

Da, fără îndoială, asta ignorand faptul ca sunt obligatorii.